PCTG-FILAMENTEN: ALLES WAT U MOET WETEN

Gepubliceerd op 15 oktober 2023 om 13:28

Liefhebbers van 3D-printen zijn altijd op zoek naar goed 3D-printmateriaal dat het beste bij hun printdoeleinden past. Met dat in gedachten proberen wetenschappers de reeds bestaande filamenten te verfijnen en tegelijkertijd de nadelen weg te nemen waarmee mensen worden geconfronteerd als ze ermee printen. 

PCTG-filamenten zijn zo'n voorbeeld. Het industriële 3D-printmateriaal is de betere maar minder bekende versie van PETG-filament. 

In dit artikel gaan we PCTG-filamenten bespreken en alles wat u moet weten om solide, aantrekkelijke en duurzame 3D-prints te maken. Lees dus verder.  

Wat zijn PCTG-filamenten?

Polycyclohexaan Dimethyl Terephthalate Glycol, of kortweg PCTG, is een 3D-printfilament van industriële kwaliteit dat vooral bekend staat om zijn transparantie, taaiheid en duurzaamheid. Zoals gezegd is PCTG de verbeterde versie van PETG-filament. Het heeft alle voordelen van PETG minus de nadelen. 

Vergeleken met PETG biedt PCTG een betere chemische bestendigheid, helderheid en slagvastheid. Dit is de reden waarom mensen PCTG verkiezen boven PETG voor het produceren van veeleisende toepassingen.

PCTG-filamenten zijn compatibel met veel open-source desktopprinters. Het filament biedt opmerkelijke maatvastheid, heeft een laag krimppercentage en gaat langer mee dan PETG.  

PCTG-eigenschappen

  • Vergeleken met de slagsterkte van PCTG-filament is deze 20 keer hoger 
  • Het heeft een veel hogere chemische resistentie
  • De optische transparantie is ook hoog in tegenstelling tot PETG
  • PCTG is BPA (Bisfenol A)-vrij.
  • Het filament wordt geleverd met een goede mechanische sterkte en taaiheid.
  • Het vertoont een lage krimp en een goede maatvastheid 

PCTG-filamenten zijn behoorlijk populair in de productie-industrie vanwege hun hoge ductiliteit, hogere chemische weerstand en lage vochtopname. Ook tijdens het printen is de geuruitstoot laag. Hun doorschijnendheid heeft ze tot een geschikte optie gemaakt in de medische, verpakkings- en containerproductie-industrie, waar esthetische aantrekkingskracht cruciaal is.
PCTG is een door de FDA goedgekeurd materiaal waardoor het een geschikte optie is voor het verpakken van voedsel. Het filament wordt ook veel gebruikt voor de productie van keukengerei en soortgelijke voorwerpen die in contact kunnen komen met voedsel. 

 

Dus, wat zijn betere PETG- of PCTG-filamenten?

Beide filamenten hebben een aantal uitstekende eigenschappen die uniek zijn voor hun chemische samenstelling, hoewel ze vergelijkbare eigenschappen delen. Maar welke zal de beste keuze zijn? Het antwoord hangt volledig af van uw printvereisten. 

Als u bijvoorbeeld buitentoepassingen wilt printen die sterk en duurzaam zijn en niet vervormen als ze in de zon staan, is PETG wellicht de beste keuze. Het filament is gemakkelijk te printen. Ze worden voornamelijk gebruikt bij de productie van prototypes, functionele onderdelen en containers. 

Integendeel, als bepaalde toepassingen een hogere slagvastheid, meer flexibiliteit, robuust gebruik en betere transparantie vereisen, dan is PCTG de juiste keuze voor filament. 
Ze worden veel gebruikt bij het maken van transparante behuizingen, medische apparatuur en toepassingen die bedoeld zijn voor robuust gebruik. 

Printen met PCTG-filamenten 

Qua printers is PCTG-filament compatibel met vrijwel alle FDM- of FFF 3D-printers. Zorg er wel voor dat ze een verwarmd bed hebben en dat de printtemperatuur zo'n 240-260°C kan oplopen. Voor PCTG-compatibele printers moet het verwarmde bed een temperatuur van ongeveer 70-80°C bereiken voor een goede hechting van het bed. 

Drie van de beste PCTG-compatibele 3D-printermerken zijn onder meer: 

  • Crealiteit
  • Prusa
  • Ultimaker

1. Temperatuurinstellingen

Afhankelijk van het merk PCTG-filament kan de printtemperatuur variëren. Controleer daarom altijd de instructies van de fabrikant. Maar normaal gesproken ligt de ideale temperatuur voor het filament ergens tussen de 240 en 260 °C. 

Voor het beste rendement moet de temperatuur van het verwarmde bed rond de 70-80°C liggen. Een te hoge printtemperatuur kan leiden tot kromtrekken of snoeren, terwijl een lage printtemperatuur klodders, slechte lagen en bedhechting betekent. Een adequate hotend-temperatuur zorgt voor een soepele filamentextrusie, voorkomt verstopping van de spuitmonden en perfecte laaghechting.   

Pro tip: Gebruik altijd lijmhulpmiddelen en een verwarmd bed om met PCTG te printen. Kalibreer de printer opnieuw en stem de afdruksnelheid en temperaturen af ​​om de verwachte resultaten te verkrijgen.   

2. Bedhechting

Zorgen voor een goede hechting van het bed is van cruciaal belang als u niet wilt dat de afdruk tijdens het afdrukken loslaat. Het geeft een stevige basis aan de print wanneer het filament perfect aan het oppervlak blijft plakken. Het gebruik van een verwarmd bed van 70-80°C is de eerste stap in het bereiken van een goede hechting van het bed.   

Ook zijn printbedden zoals PEI- of BuildTak-vellen of glas geschikt om de bedhechting te verbeteren. Het filament hecht vaak niet als de bouwplaat niet is schoongemaakt. Maak het oppervlak daarom vóór het printen grondig schoon met isopropylalcohol.  

Breng lijm op PVA-basis, lijmsticks of haarlak aan om de hechting te versterken. Schakel de automatische nivelleringsfunctie in, indien beschikbaar, of stel het bed correct waterpas om een ​​gladde eerste laag te krijgen.  

3. Afdruksnelheid

De juiste afdruksnelheid ligt rond de 30-50 mm/s voor PCTG. Alles wat hoger is, kan de nauwkeurigheid en details van het ontwerp in gevaar brengen. Als het modelontwerp eenvoudig is, kunt u de snelheid verhogen om sneller af te drukken. Voor ingewikkelde vormen en ontwerpen kunt u het beste op een lagere snelheid afdrukken.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.