HOE FLEXIBELE FILAMENTEN TE PRINTEN

Gepubliceerd op 31 oktober 2023 om 11:17

TPU-filamenten zijn in wezen kunststoffen met rubberachtige eigenschappen, waardoor ze extreem flexibel en duurzaam zijn. Flexibele filamenten worden vaak gebruikt voor de productie van huishoudelijke apparaten, speelgoed, telefoonhoesjes, wearables zoals polsbandjes, auto-onderdelen en medische benodigdheden. Als je iets in 3D wilt printen dat moet buigen, uitrekken of comprimeren, dan is dit TPU 3D-printerfilament de juiste keuze.

Ontwerpers en ingenieurs profiteren dagelijks van de flexibiliteit van flexibele filamenten en gebruiken deze om elastische vormen en prototypingtools te creëren. Het printen van TPU-filamenten en andere flexibele materialen kan een uitdaging zijn voor een nieuwe 3D-printergebruiker , omdat ze niet zo eenvoudig te gebruiken zijn als andere filamenten. Met de juiste instructies kan iedereen de gewenste resultaten bereiken, daarom hebben wij tips opgesteld voor het printen van TPU-filamenten.

Wat zijn flexibele filamenten?

Flexibele filamenten zijn materialen die de eigenschappen van hard plastic en rubber combineren. Het mengsel staat bekend als een thermoplastisch elastomeer (TPE). Deze rubberachtige thermoplastische elastomeren kunnen worden gedraaid en uitgerekt zonder in grote mate te breken, vergelijkbaar met hoe rubber zich gedraagt.

Sommige flexibele filamenten zijn elastischer dan andere en ze zijn allemaal verkrijgbaar in verschillende varianten. De meest populaire is thermoplastisch polyurethaan (TPU). TPU-filament is iets stijver, wat een goede eigenschap is in de 3D-printindustrie, omdat het hierdoor gemakkelijker is om het in 3D te printen. Het is ook iets duurzamer en kan zijn elasticiteit beter behouden bij kou. De slijtvastheid van het TPU-filament is 20% beter dan het ABS-filament en 70% beter dan het PLA-filament .

Voor- en nadelen van flexibele filamenten

Pluspunten

 • Uitstekende elasticiteit - Het is ideaal voor degenen die filament nodig hebben dat kan worden gebogen, uitgerekt en gemanoeuvreerd.
 • Weerstand tegen schokken - Producten die zijn geprint met flexibele filamenten worden doorgaans niet beïnvloed door aanzienlijke schokken.
 • Trillingen worden verminderd. Materialen met rubberachtige eigenschappen dempen trillingen, waardoor ze bruikbaar zijn voor industriële of mechanische onderdelen.

 

Nadelen

 • Het afdrukken ervan is moeilijker. Het zal even duren voordat je gewend bent aan de eigenschappen van TPU-filament als je gewend bent aan PLA-filament. Ze hebben de neiging te rijgen, waardoor esthetische afdrukken moeilijker worden. Overhangen lijken moeilijk naadloos te integreren.
 • Absorbeert vocht - het filament is extreem hygroscopisch; het is erg belangrijk om het vóór elk gebruik te drogen met een filamentdroger .
 • Nabewerking. Afdrukken gemaakt met TPU bieden doorgaans minder mogelijkheden bij de nabewerking.

Gemeenschappelijke toepassing van flexibele filamenten

TPU-materialen kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt. Ze bevatten;

 • Fittesten en functionele prototypes. Onderdelen of producten die zijn ontworpen met elastische eigenschappen kunnen worden getest op flexibiliteit in de praktijk.
 • Aangepaste hulpmiddelen. Het is mogelijk om gereedschappen te maken met ductiele onderdelen met flexibele filamenten, zoals grijperonderdelen of handgrepen.
 • Ontworpen voor eindgebruik. Verschillende onderdelen kunnen vanwege hun rubberachtige eigenschappen regelmatig of als reserveonderdeel worden gebruikt. Om te voorkomen dat machines goederen op productielijnen beschadigen, zorgen materialen zoals TPU voor zachtere contactpunten.

  Tips voor het printen met TPU-filamenten

  • Omdat er verschillende flexibele materialen op de markt zijn, is het van cruciaal belang dat u de aanbevolen instellingen van de fabrikant controleert.
  • Als u met flexibele filamenten print, is een langzame invoersnelheid vaak het beste. Omdat het materiaal elastisch is, kunnen plotselinge veranderingen in de snelheid van de afdruk ervoor zorgen dat het stuk oncontroleerbaar wordt. Het filament kan samengedrukt raken als de printsnelheid toeneemt, wat kan leiden tot papierstoringen. Daarom is 25-35 mm/s een goed uitgangspunt.
  • De flexibiliteit en elasticiteit van TPU maken het extreem gevoelig voor bewegingen zoals intrekkingen. Om deze reden moeten de terugtrekkingsinstellingen voor TPU-filament worden geoptimaliseerd om bewegingen in 3D-prints te beperken. We raden u aan het intrekken volledig uit te schakelen.
  • Als u geen direct drive extruder heeft, raden wij u aan het TPU-filament met hardheid 98A te gebruiken.
  • Droog TPU-filamenten vóór elk gebruik eerst met een filamentdroger .

   

  De meest voorkomende fouten die optreden bij het 3D-printen van TPU-filamenten

  • Er is onvoldoende hechting tussen de eerste lagen heet filament en het bed van de printer. Dit kan leiden tot een 3D-product met een vervormde vorm. Wij raden u aan Dimafix-spray te gebruiken of, als er een optie is voor uw printer, een PEI-plaat te gebruiken .
  • Wanneer het filament niet goed uit uw 3D-printer kan worden geëxtrudeerd . Dit kan gebeuren als de spuitmond het proces volledig stopt of als er schommelingen in de voedingssnelheid optreden. Als uw printer een extruder van het Bowden-type heeft, kunt u beter hardere TPU-filamenten (zoals 98A) gebruiken en de terugtrekking uitschakelen.
  • Het filament werd vóór gebruik niet gedroogd. Flexibele filamenten zijn erg gevoelig voor vocht, daarom is het erg belangrijk dat we ze altijd op een plek bewaren waar geen vocht is, bij voorkeur in een plastic doos of in nylon. Voor elk gebruik moet het TPU-filament bovendien in een filamentdroger worden gedroogd .

   

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.