3D-print Zits & Blobs: 6 tips om ze te voorkomen

Gepubliceerd op 13 december 2023 om 15:10

Zits en klodders in 3D-printen zijn een kwaliteitsprobleem dat het uiterlijk en de functionaliteit beïnvloedt. Lees meer over de oorzaken en hoe u deze kunt voorkomen!

Veel verschillende problemen met de afdrukkwaliteit kunnen de sterkte, vorm, maatnauwkeurigheid en visuele uitstraling van een afdruk aantasten. Puistjes of klodders zijn bijvoorbeeld een afdrukprobleem dat verschijnt als onregelmatige bultjes, ribbels of ophopingen aan de buitenkant van een 3D-geprint model.

Hoewel deze gebreken alleen zichtbaar zijn op het oppervlak van een onderdeel, is dit nog steeds een belangrijk aspect van een print, vooral voor items waarbij esthetiek ertoe doet, zoals cosplayapparatuur . En hoewel puistjes en vlekken slecht zijn voor het uiterlijk van een model, kunnen ze net zo problematisch zijn voor functionele componenten, vooral als ze in elkaar moeten passen. Ze kunnen ook andere elementen van een afdruk negatief beïnvloeden, zoals de maatnauwkeurigheid .

In dit artikel bespreken we de oorzaken van puistjes en vlekken op 3D-afdrukken en bespreken we vervolgens hoe we hiermee om kunnen gaan. We delen ook tips over hoe u ze kunt voorkomen.

 

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om te vermelden dat we ervan uitgaan dat u een standaard 3D-slicerprofiel gebruikt . Deze profielen zijn doorgaans beproefd en werken voor de meeste printer- en materiaalcombinaties. Ze zijn echter ook vrij algemeen en hun instellingen en waarden houden geen rekening met unieke elementen van uw printer (zoals de extruderconfiguratie ), dus vereisen ze meestal enige afstemming om afdrukken van hoge kwaliteit te verkrijgen.

Hoewel in dit artikel wordt beschreven hoe u puistjes en vlekken op afdrukken kunt voorkomen, kan het ten slotte ook nuttig zijn om te weten hoe u dit soort afdrukfouten kunt verwijderen uit reeds afgedrukte modellen. Helaas zijn er niet veel manieren om dit te doen, maar nabewerking is één optie, inclusief technieken als schuren en gladmaken met aceton .

 

Om eventuele complicaties bij het 3D-printen te voorkomen, moet u eerst de oorzaak van het probleem identificeren en op basis daarvan bepalen hoe u het probleem moet oplossen. Er zijn een paar mogelijke oorzaken van puistjes en vlekken op 3D-afdrukken, en hieronder hebben we enkele van de meest voorkomende oorzaken opgesomd.

Voordat u verder gaat, is het echter belangrijk om te vermelden dat u uw printer moet afstemmen en kalibreren , zodat u een ander probleem niet met puistjes en klodders aanziet. Dit betekent het waterpas zetten van het bed , het kalibreren van de extruder (E-stappen), ervoor zorgen dat de spuitmond wordt gereinigd en stevig vastgeschroefd, het correct instellen van de Z-offset en het gebruiken van de juiste temperaturen voor uw filamentkeuze. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je filament droog is voordat je gaat printen.

Nu dat uit de weg is, laten we naar de oorzaken gaan!

  • Terugtrekken: Terugtrekken is de actie waarbij de extruder een kleine hoeveelheid filament terugtrekt om de druk op het hete uiteinde te verlichten. Hoewel deze functie kan helpen bij het voorkomen van rijgen op afdrukken, kunnen te kleine, grote, langzame of frequente terugtrekkingen leiden tot puistjes en klodders.
  • Extrusie: Extrusie is een potentiële bron van veel problemen met de printkwaliteit en beschrijft hoe filament wordt geëxtrudeerd of afgedrukt. Zits en blobs zijn een vorm van inconsistente of overmatige extrusie aan de buitenkant van een model.
  • Mondstuktemperatuur: De mondstuktemperatuur is een andere mogelijke bron van puistjes en klodders, die de extrusie van een printer beïnvloeden en de manier waarop filament wordt gesmolten. Een te hoge spuitmondtemperatuur kan ertoe leiden dat filament overtollig materiaal uitsijpelt, zelfs als de extruder het filament niet duwt.
  • Printsnelheid: De printsnelheid is hoe snel de printkop beweegt tijdens het aanbrengen van materiaal voor bijvoorbeeld de infill , wanden en eerste laag. Voortdurende veranderingen in afdruksnelheden en een te hoge snelheid kunnen leiden tot kwaliteitsgebreken, waaronder puistjes en klodders.
  • Koeling: Koeling is een belangrijk onderdeel van het FDM 3D-printproces, omdat het afgezette filament goed moet afkoelen voordat er een nieuwe laag wordt toegevoegd. Te weinig koeling kan puisten en klodders veroorzaken, omdat gesmolten materiaal gevoeliger is voor beweging en ongewenste kenmerken vormt wanneer er een nieuwe laag wordt toegevoegd.

Laten we nu naar enkele oplossingen gaan!

Tip #1: Herstel onjuiste extrusie

Zoals eerder vermeld, is extrusie een mogelijke oorzaak van afdrukproblemen. Daarom is het afstemmen van de extrusie van uw printer de eerste methode om puistjes en klodders op te lossen. Als uw printer het materiaal niet consistent en in de juiste hoeveelheden extrudeert, zullen er afdrukproblemen optreden.

Om de extrusie van uw printer af te stemmen, raden wij u aan uw extruder goed te kalibreren als u dit nog niet onlangs heeft gedaan. Vervolgens wilt u wellicht controleren of uw flow, of extrusievermenigvuldiger , in uw slicerprofiel correct is ingesteld. De flow is een slicer-instelling waarmee u kunt bepalen hoeveel filament uw printer moet extruderen.

Een andere oplossing voor extrusie is het reinigen of vervangen van de spuitmond voor het geval er een gedeeltelijke verstopping is die inconsistente extrusie veroorzaakt. U kunt ook Linear Advance gebruiken, een functie in firmwareprogramma's zoals Marlin , om de extrusie verder te verbeteren. Deze speciale functie zorgt ervoor dat uw printer een stuk filament per 1 mm/s printsnelheid moet extruderen, waardoor u de druk aan het hete uiteinde kunt voorspellen en tegengaan die puistjes en klodders kan veroorzaken.

 

Tip #2: Lagere temperatuur en snelheid

De tweede oplossing voor puistjes en klodders is het verlagen van de temperatuur van de spuitmondjes en de printsnelheid, aangezien deze beide de extrusie van uw printer beïnvloeden.

Een te hoge spuitmondtemperatuur kan over-extrusie veroorzaken , en er zullen puistjes en klodders ontstaan ​​als overtollig filament uit de spuitmond stroomt. Hoewel uw exacte printtemperatuur afhangt van uw specifieke filament, kunt u, als er klodders op de prints verschijnen, proberen de spuitmondtemperatuur in stappen van 5 °C te verlagen. Zorg er wel voor dat u niet te laag gaat, omdat lage temperaturen kunnen resulteren in problemen met de hechting van de lagen. Raadpleeg altijd de door de fabrikant aanbevolen printtemperatuur als uitgangspunt.

Te hoge printsnelheden kunnen ook de printkwaliteit verminderen, omdat het materiaal minder tijd heeft om te bezinken en goed af te koelen voordat de volgende laag wordt toegevoegd. Omdat het filament sneller aan het hete uiteinde wordt afgeleverd, ontstaat er extra druk. Dit maakt het voor uw printer moeilijker om de filamentstroom te controleren. Om deze redenen raden wij u aan de afdruksnelheid met ongeveer 5-10 mm/s te verlagen om puistjes en klodders te voorkomen.

 

Tip #3: Pas de terugtrekking aan

Een andere manier om puistjes en klodders te voorkomen is het aanpassen van de terugtrekkingsinstellingen op uw 3D-slicerprofiel. Terugtrekking vertelt de extruder om filament van het hete uiteinde terug te trekken om te voorkomen dat de druk die in het hete uiteinde wordt opgebouwd, onbedoeld materiaal extrudeert. Intrekkingen kunnen het uiterlijk van puistjes en klodders beïnvloeden door hun frequentie, afstand en snelheid.

Naast het volgende kan het nuttig zijn om rekening te houden met de Z-hop-instellingen . Tijdens het intrekken beïnvloeden deze de manier waarop de printkop over het ontwerp beweegt zonder dat de spuitmond het raakt.

Intrekking Minimale reis

Omdat intrekkingen een mogelijke oorzaak zijn van puistjes en vlekken op afdrukken, is het vermijden ervan de meest effectieve oplossing. U kunt dit doen door de minimale terugtrekafstand van uw snijmachine te activeren of te vergroten. Dit is de kleinste afstand die het mondstuk kan afleggen voordat terugtrekking is toegestaan. Dit zal de frequentie van terugtrekkingen verminderen en, hopelijk, het aantal puistjes en klodders.

Terugtrekafstand

Hoewel het vermijden van intrekkingen effectief is, kan het ook leiden tot meer rijgen in uw afdruk. Maak je echter geen zorgen, want er zijn andere manieren om je intrekkingen af ​​te stemmen om puistjes en klodders te voorkomen. De tweede instelling die u kunt aanpassen is de terugtrekkingsafstand, die bepaalt hoeveel filament wordt teruggetrokken voor elke terugtrekkingsgebeurtenis.

Als de terugtrekafstand te klein is, wordt er niet genoeg filament teruggezogen van het hete uiteinde en kan overtollig materiaal het mondstuk verlaten, waardoor puistjes en klodders ontstaan. Als de terugtrekkingen te groot zijn, ontstaat er een opening tussen het uiteinde van het filament en de spuitmond, en wordt er lucht door de spuitmond geduwd, waardoor er klodders en luchtbellen op de afdruk ontstaan. Om dit te voorkomen, moet u eerst proberen de terugtrekafstand te vergroten en deze vervolgens te verlagen als dit de klodders of puistjes op een afdruk niet vermindert.

Terugtrekkingssnelheid

De derde instelling is de terugtreksnelheid, die bepaalt hoe snel het filament wordt teruggetrokken tijdens een terugtrekking en hoe snel het door het hete uiteinde wordt teruggeduwd wanneer de terugtrekking eindigt. Als het terugtrekken niet snel genoeg is, wordt het materiaal niet effectief uit de spuitmond getrokken en kan er lekkage optreden, wat resulteert in klodders en putjes op de afdruk. Om dit te voorkomen, moet u proberen uw terugtreksnelheid met ongeveer 25% te verhogen, met een maximum van ongeveer 65 mm/s.

 

Tip #4: Verhoog de koeling

Onze vierde tip om puistjes en klodders op 3D-afdrukken te voorkomen, is het verhogen van de koeling van de printer. Zoals gezegd kan een te hoge spuitmondtemperatuur overextrusie veroorzaken (inclusief puistjes en klodders), omdat hogere temperaturen ervoor zorgen dat het materiaal langer gesmolten blijft. Als lagen niet goed worden gekoeld, kunnen ze over de rand sijpelen en lelijke oppervlaktedefecten veroorzaken.

Naast het verlagen van de temperatuur van uw mondstuk, kunt u ook meer koeling op uw machine gebruiken om hetzelfde doel te bereiken. Om dit te doen, probeert u de ventilatorsnelheid in uw snijmachine te verhogen in stappen van 10% totdat het probleem verdwijnt. Als je ventilator op maximale snelheid draait en er is nog steeds niet genoeg koeling, kun je ook nog een ventilator toevoegen (zoals de 5015 ) of een krachtigere gebruiken.

 

Tip #5: Gebruik uitrollen

Een andere suggestie om puistjes en klodders te voorkomen, is door uitloop in uw 3D-slicerprogramma te activeren. Coasting vertelt uw printer feitelijk dat hij moet stoppen met het extruderen van materiaal op een kleine afstand voordat een afdrukbeweging eindigt.

Omdat er druk bestaat in het hete uiteinde waardoor het filament onbedoeld uit het mondstuk wordt geduwd, zal het materiaal door het mondstuk blijven bewegen, zelfs als de extruder stopt met bewegen. Met andere woorden: Coasting voorspelt de druk van het warme uiteinde en gebruikt deze om overextrusie, inclusief puistjes en klodders, op afdrukken te voorkomen.

De meeste slicerprogramma's, zoals Cura , hebben deze functie (of een soortgelijke), en het enige dat u hoeft te doen is deze te activeren en dienovereenkomstig aan te passen op basis van de effectiviteit ervan. U kunt de waarde verhogen totdat u merkt dat er geen defecten optreden wanneer de extruder aan het einde van een perimeter tot stilstand komt. In de meeste gevallen zou een uitloopafstand tussen 0,2 en 0,5 mm voldoende moeten zijn en een merkbare verbetering van de afdrukkwaliteit opleveren.

 

Tip #6: Pas Shell-instellingen aan

Ten slotte verwijzen de shell-instellingen in uw 3D-slicerprogramma naar de instellingen en functies die bepalen hoe de buitenkant van uw model wordt afgedrukt. Omdat de schalen het buitenoppervlak van een onderdeel vormen, kan het aanpassen van de schaalinstellingen puistjes, klodders en soortgelijke problemen, zoals Z-naad en infill-bleeding, voorkomen of verbergen.

Hieronder volgen shell-instellingen in Cura die puistjes en blobs kunnen helpen voorkomen:

  • Wandvolgorde – van buiten naar binnen: Zoals de naam al doet vermoeden, wordt bij deze instelling de buitenmuur vóór de binnenmuur afgedrukt. Omdat de kans groter is dat inconsistente extrusies later in de laag verschijnen, helpt deze functie eventuele afdrukfouten te verbergen door ze naar de binnenkant van het model te verplaatsen.
  • Wisafstand buitenmuur: Deze slicer-instelling kan visuele problemen aan de buitenkant verbergen door uw spuitmondje over een bepaalde afstand te bewegen nadat deze klaar is met het afdrukken van de buitenwand van een afdruk. Het wordt voornamelijk gebruikt om de Z-naad op een model te verbergen, die verschijnt als een uitlijning van inconsistente extrusie langs de zijkant van een afdruk. Wat dit betreft zijn er nog enkele andere slicerinstellingen die u kunt gebruiken om de Z-naad van uw afdruk te voorkomen, zoals de uitlijning en positie van de Z-naad.
  • Strijken inschakelen: Dit is een andere schaalgerelateerde functie die bedoeld is om de bovenste lagen van een afdruk glad te strijken en eventuele overextrusies (zit- of klodderachtige kenmerken) op de bovenste buitengebieden van een model weg te drukken. Dit is een meer experimentele slicerfunctie en je kunt deze vinden in Cura en PrusaSlicer .

Met dank aan ALL3DP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.